Allt du behöver veta om starta ett franchise verksamhet

Att starta ett nytt företag är ett av de tuffaste besluten du kan någonsin fatta. Först måste du hitta en bra affärsidé, sedan bygga en strategi för marknadsföring, varumärke, försäljning, anställning osv. Sedan måste du arbeta med produktstrategier och slutligen samla in kapital för att genomföra dina planer.

Låter som mycket arbete .. eller hur? Det är här en Franchise kan hjälpa dig.

Franchise

I den här artikeln kommer jag att undersöka fördelarna med en Franchiseföretag, hur det fungerar, vad behöver du för att starta en Franchise och mycket mer. Låt oss dyka ner för att se hur du kan dra nytta av Franchise-affärsmöjligheterna och hur bra det är jämfört med att starta ett företag på egen hand.

Vad är ett Franchiseföretag?

Kan kanske klassificeras som ett nätverk där privata grupper av individer säljs rättigheterna till ett redan färdigt företagskoncept. Konceptet kallas franchise och där ingår saker som företagslogotyp, affärsmodell och namnet på ett mycket större företag, vanligtvis ett multinationellt företag. Konceptet säljs av ägarna eller franchisegivarna till företagaren eller franchisetagaren för att de ska driva det på en annan plats. Enkelt uttryckt är Franchise-verksamheten en förlängning av en befintlig framgångsrik verksamhet. Det utförs på exakt samma sätt som moderföretaget fungerar.

Dessa privata operatörer kallas franchisetagare. Förhållandet mellan ägaren och säljaren är avtalsmässigt. Det finns många vanliga exempel på franchise affärer runt omkring oss. Till exempel McDonald’s, Subway, Starbucks, Dominos samt Pizza Hut.

Processen för att starta ett franchiseföretag:

 • Det finns en initial avgift för att köpa rättigheter och kunskap till verksamheten, metoder, handböcker, utrustning, marknadsföringstekniker etc. som franchisetagaren måste betala.
 • Du borde kontakta en lokal redovisnings- eller bokföringsbyrå som kan hjälpa er komma igång med eran digitala bokföring.
 • När du köper rättigheterna till det redan testade och det beprövade affärsplanen får du också tillgång till varumärkets alla produkter och marknadsföring. Till exempel slogans, varumärke, logotyper etc.
 • Utöver dessa immateriella äganderätter kan franchisetagare också ges ett specifikt geografiskt territorium för försäljning av franchisegivarens tjänster.
 • Inte bara detta, utan avtalet specificerar även tidsperioden som kontraktet är giltigt.
 • Generellt sett är avtalets löptid cirka 5–10 år. Vanligtvis är det också möjligt att förnya tidsperioden.
 • Så snart verksamheten kommer igång behöver franchisetagaren betala franchisegivaren en löpande royaltyavgift, som antingen är på årsbasis eller månadsbasis.
 • Beloppet på royaltybetalning beräknas utifrån grundavtalet men baseras oftast på den totala försäljningen som gjorts av det franchiseföretaget.

Att komma ihåg:

 • Franchisetagaren måste vara medveten om att han / hon inte har köpt rättigheterna till franchisegivarens produkter men han / hon har just köpt rättigheterna för att använda namnet på ett redan framgångsrikt varumärke för försäljning av produkterna.
 • Metoderna för de redan beprövade affärsplanerna ska förbli desamma.
 • Metoderna involverade i processerna, uniformerna, prissättningen etc. allt kommer att vara detsamma som den faktiska affärsplanen.
 • Det nya företaget kommer bara att vara ännu en ny restaurang i samma stad eller i en annan stad med exakt samma representation av den redan testade affärsverksamheten.
 • För att vara helt klar när det gäller köpet av franchisen eller för att slutföra beslutet kan du komma i kontakt med de professionella organisationerna som enbart hanterar ärenden av den här typen. Vissa av företagen kommer nämnas i en senare del av denna artikel.

 Fördelar och nackdelar med att driva ett franchiseföretag

Det är väldigt viktigt att förstå fördelar och nackdelar med franchiseföretag innan du köper rättigheterna till franchisen.

Fördelar:

 • Risk – Den största fördelen med att äga ett franchiseföretag är att det är en säkrare investering att göra då metoden redan är testat och beprövat. Risken gällande resultat kontra kostnader samt tillväxt kommer sannolikt att vara mycket längre än i ett startup företag.
 • Utbildning – När du köper rättigheterna till franchiseföretaget får du också fördelen att bli tränad att använda redan beprövade affärs tekniker som verksamheten i helhet redan använder. Så du får praktisk utbildning innan end du startat företaget.
 • Marknadsstrategi – Det finns en rad marknadsföringstekniker som krävs för att driva ett företag. Franchiseföretagen är redan ansluten till ett multi globalt företag som sköter den nationella och den lokala marknadsföringen av nya och redan utvecklade produkter. 
 • Support – Franchisegivaren finns där för franchisetagaren och tillhandahåller olika former av stöd när det behövs. Franchisegivaren vinner mer på att det går bra för dennes franchisetagare så självfallet kommer de vilja hjälpa dem så gått det går.

Nätverk och kontakter – Du får tillgång till ett nätverk av leverantörer, potentiella kunder och likasinnade franchiseföretag. Du kommer ha någon att diskutera problem samt möjligheter med, du har möjligheter att få en bredare nätverkskrets. 

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *