Nackdelar med att starta ett franchise företag

Nackdelar:

  • Startavgifter – Den första betalningen som krävs för att betala för rättigheterna och starta igång verksamheten är en måste avgift. Det är kostnaden för att köpa licensen. Avgifterna varierar från franchise till franchise men för liknande typer av verksamhet är avgiften ganska likartad, och den är hög. 
  • Avgifter för royalties – Royalty avgiften beräknas oftast på företagets totala försäljning. Oftast är betalningen med jämna mellanrum, det kan vara månatlig eller årlig betalning. Avgiften kan variera från 5% till så mycket som 12% av den månatliga försäljningen.
  • Du måste följa reglerna – Även efter att du har köpt franchisen måste du följa de regler och förordningar som är förutbestämda. Om regler inte skulle behöva följas, skulle inte smaken på dominos eller Pizza Hut ha varit densamma på olika platser runt om i världen.
  • Marknadsförings fond – Marknadsstrategier kommer inte riktigt kostnadsfria. Det finns också en avgift för marknadsförings fonden. Av den totala försäljningen kan franchisen behöva betala 1 eller 2% av den totala försäljningen.
  • Att sälja franchisen – Om du någonsin skulle vilja sälja din franchise till någon annan, måste du beakta det faktum att köparen måste godkännas av franchisegivaren. Detta försvårar försäljningen då du inte bara kan sälja ditt företag till en slumpmässig köpare.

Innan du fortsätter med din investering i franchisebranschen måste du ta hänsyn till för- och nackdelarna av denna typ av affärsverksamhet och därefter fatta ett slutligt beslut. En franchisetagaradvokat skulle kunna hjälpa dig slutföra ditt beslut, genom ett köp av rättigheter. Inte bara genomförandet av köpet, utan även förståelsen av avtalet då du måste begripa franchiseavtalet innan du faktiskt undertecknar ett bindande kontrakt. Du kanske även behöver kolla upp redovisningsregler och bokföring på verksamt.

När ska du överväga en affärsmöjlighet till franchise?

Andra viktiga frågor som är värda att tänka på är när man startar ett franchiseföretag.

*Även när du investerar dessa stora summor pengar är sannolikheten för att totalt misslyckas med verksamheten relativt låg, eftersom du skulle driva ditt företag med ett redan beprövat affärsplan och varumärke.

*Ett annat viktigt faktum att ha i åtanke är att som franchisetagare behöver du inte på samma sätt oroa dig för tillväxten, då varumärket i sig självt kommer att locka kunderna.

Du skulle inte vara ensam om att hantera problem och svårigheter när du startar detta nya företag. Med stöd av franchisegivare och redan etablerad vägledning skulle de eventuella problemen som skulle kunna dyka upp enkelt lösas. 

Franchise mot eget företag

En av de vanligaste frågorna som investerare tänker är på vilket sätt är franchiseverksamhet bättre än att investera i att starta ett eget företag?

Det största fördelen som franchiseföretag över startup företag, eller en vanlig verksamhet är att företagaren går in i redan etablerad verksamhet. Företagarens risker för tillväxt, vinst marginaler och marknadskännedom kommer vara betydligt lägre än hos den egna företagaren. Ifall företagaren inte tidigare har bedrivit någon verksamhet kommer strukturen i franchise verksamheten att hjälpa kompensera för företagarens brist av erfarenheten. 

De första åren är oftast väldigt svåra när du startar ett företag från grunden. I en studie visar att över 50% av företagen inte överlever mer än två år. Så när det kommer till valet av frihet genom att starta ett eget företag eller känsla av säkerhet när man väljer franchiseföretag är beslutet helt ens eget.

Slutligen

Idén att starta ett nytt företag låter spännande men chansen för överlevnad är liten. Om du inte har en bra affärsstrategi, erfarenhet inom en marknad eller bransch eller ett bra team för att hantera olika funktioner i ett företag, skulle det vara mycket logiskt att satsa på en Franchise-verksamhet.

Överväg också att investera i en bra bokföringsbyrå som kan hjälpa dig att hantera ekonomin från första dagen.

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *