Företagsstrategi för en startup

Företagsstrategi för en startup

Du startar ett företag. Betyder det att det är en startup? Och när är det inte längre en startup? Svaret beror ofta på vem du frågar och strategin differentierar beroende på företagstyp.

Att definiera ett litet företag kan vara svårt. Bolagsverket och Skatteverket definierar småföretag baserat på storlek för där större företag är de med fler än 40 anställda, mer än 40 miljoner i balansomslutning och 80 miljoner i omsättning. Men eftersom denna gränsen är väldigt hög för många företag. Men när det gäller startups – en delmängd av alla småföretag – är det ännu svårare att fastställa en konsekvent definition och man behöver även en strategi efter hur stort företag man driver.

När är man än startup?

Ordet ”startup” är ofta associerat med nya företag som syftar till att revolutionera en bransch eller erbjuda en verkligt unik produkt. Dessutom är termen ofta förknippad med riskfyllda företag där potentialen för tillväxt är hög till skillnad från franchise företag som har generell låg risk. Många tekniska företag anser sig vara startups under de första dagarna, men termen är inte begränsad till endast företag i högteknologiska branscher.

Skaparen av Lean Startup-metodiken Eric Ries definierar det på detta sätt: “En startup är en mänsklig institution som är utformad för att skapa en ny produkt eller tjänst under förhållanden med extrem osäkerhet.” Han fortsätter att lägga till, “Att öppna ett nytt företag som är en exakt klon av en befintlig verksamhet, ända ner till affärsmodellen, prissättning, målkund och specifik produkt kan under många omständigheter vara en attraktiv ekonomisk investering. Men det är inte en start, eftersom dess framgång bara beror på anständigt utförande – så mycket att denna framgång kan modelleras med en hög noggrannhet.”

Enda problemet med denna strategi är att det inte finns någon riktig definition av vad som gör ett företag verkligt unikt. Och verkligheten är att de flesta småföretag är riskabla, särskilt under de första verksamhetsåren. Enligt en artikel från Harvard bussiness journal skapar “nystartade företag många nya jobb, men har en mer begränsad långsiktig effekt på antal jobb då färre än hälften av alla startups är kvar i branschen efter 5 år.”

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *