Synen av en startup verksamhet

Synen av en startup verksamhet

Många företagare ser ofta på sitt eget företag som ett startup under de första åren, även om de inte ens levererar en unik produkt, affärsstrategi, tjänst eller affärsmodell. Men de tar fortfarande en stor och verklig risk! De tar en risk och en chansning på att deras företagside, en chansning  som kanske inte kommer att löna sig i längden. Så även om andra skulle se på dem som ett litet nystartat företag, så ser ägaren på sitt företag som en ny startup oavsett om företaget är en “äkta” startup eller en franschise.

Ett problem med den här synsättet är dock att det blir otydligt när företaget går från att vara en startup till att bli ett litet företag. Är det när företaget uppnår lönsamhet? Eller efter det överlever ett eller två år på marknaden?

Men I slutändan finns det ingen officiell definition av en startup. Båda dessa synsätten har emellertid en sak gemensamt: företagets ägare betraktar verksamheten som en startup och de både har en betydande väg att gå innan de når sin fulla potential.

Inte längre en startup

Hur kan du avgöra om ditt lilla företag inte längre är en startup? Det finns ett par indikationer på att ditt företag kan växa ut startup stämpeln.

  • Företaget har överlevt sitt första år. Enligt SBA överlever inte (78,6%), ett av fem företag så länge. I minst ett fall definierade SBA en startup som ett företag som var yngre än ett år gammalt.
  • Företaget är lönsamt. Bland företag som inte är arbetsgivare (de som inte har några externa anställda) är majoriteten antingen olönsamma eller gör ett nollresultat.
  • Företaget anställer personal. Åttio procent av småföretag i har inga anställda utöver ägaren.


Ingen av dessa indikerar räcker i sig själv för att slute definera ett företag som en startup, men när ett företag uppnår åtminstone ett par av dessa milstolpar har det troligen en bättre chans att lyckas.

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *