Finansieringen av en startup

Innan man startar resan med ett startupföretag måste man lösa den stora frågan kring finansiering. Detta kanske också är den mest vitala frågan vid startup företagande, då hur mycket pengar man lyckas få fram kommer bestämma hur snabbt och hur mycket företaget kan expandera. 

Oavsett ifall du definierar ditt företag som ett nystartat företag eller en startup, så kommer traditionella långivare som till exempel banker eller kreditföreningar definiera ditt företag som en startup, och de kommer följaktligen vara generellt ovilliga att ge dessa företag lån.

Vilken syn har startupföretag?

Detta eftersom riskerna är höga och tidigare års siffror för försäljning små eller obefintliga. Så det blir svårt för nya företag att ta sig ut ur det facket, de behöver ofta varit verksam i mer än 2 år. Man kan dock ansöka om ALMI företagslån och och säkra en del finansiering därifrån, för att sedan återvända till banken med en ny ansökning. Vid en konkurs kommer banken att försöka återhämta sina pengar innan ALMI gör och kan därmed vara mer villiga att ge ut ett högrisklån.

Andra valmöjligheter som dessa unga företag kan behöva överväga är digitala långivare, mikrolån eller till och med personliga lån för att ordna den finansiering de behöver. Starka intäkter och / eller starka personliga kreditpoäng är ofta nyckeln till att hitta finansiering och detta är svårt för ett startupföretag. Nackdelen med dessa typer av högrisklån är dock att räntebetalningarna kan bli väldigt stora och kan på medellång sikt strypa företagets likviditet till fortsatt expansion.

Så det kanske är smartare att försöka lösa finansiering genom delägarskap, och för startups så finns det en bred variation av finansieringskällor för just det. Bland annat Crowdfunding, företagsänglar, riskkapital eller privata investerare kan till och med vara bättre alternativ än traditionella lån. Dessa typer av finansiering är inte lika beroende av kreditpoäng eller intäkter utan investerarna tittar mer på företagets ekonomisk möjlighet och potential. Företagets ägare måste övertyga investerarna att de företaget kommer att lyckas även inför alla risker som startupen står inför.

Läs mer om hur du startar ett franchise företag här

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *